Mikä jakamistalous - ja miten se minuun muka vaikuttaa?

Polkupyörä, auto, asunto, moottorisaha, parkkipaikka... Me kaikki omistamme jotain, mitä emme tarvitse vuoden jokaisena päivänä. Samaan aikaan joku muu tarvitsisi tätä omistamaamme asiaa väliaikaisesti, mutta ei halua tai voi itse ostaa sitä.

Kun vuokraat jotain omistamaasi väliaikaisesti jollekin toiselle, on kyseessä ilmiö nimeltä vertaisvuokraus. Asuntojen vertaisvuokraaminen onkin yksi suurimpia esimerkkejä siitä, kuinka kysyntä ja tarjonta kohtaavat vertaisvuokraamisen markkinoilla. Airbnb on toiminut loistavana edelläkävijänä siinä, kuinka yksityiset asunnot löytävät väliaikaiset asukkaat silloin, kun alkuperäiset omistajat eivät asuntoaan itse tarvitse. Oletko sinä joskus lainannut tai vuokrannut omistamaasi jollekkin toiselle? Tai kenties vuokrannut itse?

Vertaisvuokraaminen osana jakamistalouden ilmiötä

Vertaisvuokraaminen on osa suurempaa ilmiötä nimeltä jakamistalous. Jakamistaloudella tarkoitetaan uutta taloudellista ajattelutapaa, jonka mukaan palveluiden, tavaroiden ja muiden hyödykkeiden käyttäminen on tärkeämpää kuin niiden omistaminen.

Miksi jakamistalous alkaa vasta nyt vakiintua keskuuteemme? Tähän löytyy monta syytä. Yksi vaikuttava tekijä on kulutuskäyttäytymisessä tapahtunut muutos. Me kuluttajat olemme muuttaneet ja muutamme edelleen ajattelutapaamme siitä, että meidän ei ole pakko omistaa kaikkea itse. Olemme alkaneet sopeutua ajatukseen, että pystymme lainaamaan ja vuokraamaan tarvittavia hyödykkeitä silloin kun niitä tarvitsemme.

Ajattelutavan muutos poikii pitkälti yhteiskuntaamme ravistuttavista tekijöistä, kuten ilmastonmuutoksesta ja talouskriiseistä. Olemme tulleet entistä tietoisemmiksi omista valinnoistamme ja niiden vaikutuksista ympäristöön. Kierrätys ja resurssien käytön tehostaminen ovat esimerkkejä siitä, kuinka ilmaisemme huolemme ympäristöämme kohtaan. Talouskriisit ovat taas osaltaan painostaneet meitä luopumaan jatkuvan materian haalimisesta, elämään säästeliäämmin ja keksimään uusia ansaintamahdollisuuksia.

Teknologian kehitys on myös mahdollistanut paljon. 2000-luvun alun jälkeen mm. laajakaistan yleistyminen, verkkoinfrastruktuurin paraneminen ja palvelujärjestelmien kehittyminen ovat luoneet aivan uudenlaisia mahdollisuuksia palveluille ja niiden toteuttamiselle. Jakamistaloutta toteutetaankin lähtökohtaisesti erilaisten digitaalisten alustojen avulla.

Fiksumpia ratkaisuja tarvitaan

Jakamistalous on globaali-ilmiö, ja myös meidän tavoitteenamme on ratkaista pysäköintiongelmaa laajemmin kuin pelkästään Jyväskylässä. Kaupunkikeskittymät keräävät lisää asukkaita palveluiden äärelle, mutta samaan aikaan etsitään keinoja löytää lisää tilaa esimerkiksi pysäköinnin järjestämiselle. Kysymys kuuluukin: onko järkevää rakentaa valtavia ja kalliita pysäköintitaloja, kun voisimme hyödyntää olemassa olevia paikkoja ongelman ratkaisemiseksi? Ongelma ei koske ainoastaan Jyväskylää, vaan kaikkia kaupunkikeskittymiä niin Suomessa kuin muualla maailmassa.

Koska samaistumme parhaiten meitä lähellä oleviin esimerkkeihin, nostan esiin ajankohtaisen uutisen koskien Jyväskylän kaupunkia ja talvea. Jyväskylän kaupunki on päättänyt säästötoimenpiteistä koskien katujen talvikunnossapitoa. Tämä tarkoittaa siis sitä, että kaduilla tulee olemaan totuttua enemmän lunta ennen auraamisen aloittamista. Pysäköintipaikoillehan tämä tarkoittaa taas sitä, että parkkiruutuja tulee katoamaan keskusta-alueelta lumikinosten alle.

Yksityisten pihojen talvikunnossapito on järjestetty yksityisten tahojen toimesta. On siis todennäköisempää löytää aurattu parkkiruutu yksityiseltä pihalta kuin kadunvarresta. Olisitko sinä valmis laittamaan oman auratun pysäköintipaikkasi vuokralle tai vuokraamaan toisen paikkaa vaikkapa työpäivän ajaksi?

Me mahdollistamme palvelumme avulla jakamistaloutta parkkipaikkojen muodossa. Haluammekin haastaa niin päättäjiä kuin kaupunkilaisia löytämään lisää keinoja, joilla voisimme edistää resurssiviisaita ja kestäviä ratkaisuja - meidän kaikkien hyväksi.

Haastamme sinut tekemään kanssamme viihtyisämpiä kaupunkeja! Avaamme palvelun Jyväskylässä lähipäivinä. Oletko jo ladannut sovelluksemme? Jos et, tee se nyt ja laita paikkasi valmiiksi tulevia vuokrauksia varten! Sovelluksen löydät Google Play-kaupasta ja App Storesta.

Meistä

  • Ota yhteyttä
  • Tarinamme
  • Ajankohtaista

Lataa sovellus!

Kokeile!

Shareway-palvelun käyttö ei maksa mitään - voit vuokrata paikkaasi ja tienata, maksat itse vain pysäköinneistäsi!

Kokeile

Y-tunnus: 3000007-9. Kauppakatu 39, 40100 Jyväskylä. © 2019 Shareway Oy