Kuinka valita tarpeeseesi sopiva autohuolto

Kuinka valita tarpeeseesi sopiva autohuolto

Kaikki siitä, mitä sinun tulee tietää autokorjaamon valinnasta

Haluamme palvella autoilevaa asiakaskuntaamme muutenkin kuin pysäköinnissä. Ole hyvä – tässä kattava listaus asioista, jotka sinun tulee ottaa huomioon valitessasi tarpeeseesi sopivaa autokorjaamoa!

Autokorjaamon valinta voi tulla usein yllättäen eteen autoilijalle. Monesti tietenkin huolellisesti määräaikaishuollettu auto tuottaa vähäisesti ongelmia, mutta valitettavasti kaikki ei ole aina itsestä kiinni, ja autoa voi joutua huoltamaan yllättävissäkin tilanteissa. Suomen haastavista sääolosuhteista aiheutuva eroosio voi aiheuttaa huoltoa vaativia vaurioita, peltikolari voi vaatia oikomista ja joissain tilanteissa autossa saattaa jotain vain yksinkertaisesti hajota.

Yllättävässäkin tilanteessa autokorjaamon valinta tulee tehdä huolella. On olemassa monia syitä, miksi korjaamon valinta voi vaikuttaa esimerkiksi auton jälleenmyyntiarvoon ja tuleviin huoltoihin, joista useimmat pyrimme kattamaan tässä blogitekstissä.

Vaikka tarjoammekin Shareway-palvelulla edullista pysäköinnin vertaisvuokraamista, haluamme palvella autoilevaa asiakaskuntaamme muutenkin kuin pysäköinnin suhteen. Siksi pyrimme tuottamaan sisältöä myös kaikkeen autoiluun liittyvään. Lue kuitenkin alta, kuinka paljon voit ansaita parkkipaikallasi Shareway-palvelun avulla, kun et sitä itse käytä!

Huollon tai korjaamisen laajuuden selvittäminen – lue huoltokirja (ja ohjekirja)

Kun tarkastelet autosi huoltokirjaa, saat paremman käsityksen siitä, minkälaisia huoltoja autollesi on tehty ja mitä sille on tulevaisuudessa tehtävä. Voi olla hyödyllistä tietää, minkälaista huoltoa tai korjausta autollesi on tehty aikaisemmin, ja huoltokirjasta pääset jyvälle myös lisätöiden ajankohdasta, kuten esimerkiksi jakohihnan vaihdosta. Jos taas olet hakeutumassa huoltoon tai korjaukseen autosi kanssa siksi, että autosi kojetaulussa syttyi virheilmoitus tai siihen viittaava varoitin, on syytä katsahtaa ohjekirjaan varoituksen vakavuuden selvittämiseksi.

Miten tulkita auton kojelaudan varoitusvaloja?

Usein kojelaudan varoitusvalot viestivät ongelmista. Jos jossain tapauksessa sinulle tuntematon auton kojelaudan merkkivalo syttyy päälle, on syytä pysähtyä mahdollisimman pian tarkistamaan merkkivalon tarkoitus. Joissain tapauksissa ja erityisesti uudemmissa autoissa merkkivaloille syntyy myös selite ruudulle, josta voi lyhyesti selvitä varoituksen syy. Useimmiten ohjekirjassa kerrotaan enemmän merkkivalon ilmoittaman häiriön vakavuudesta, mutta lisää tietoa voit saada esimerkiksi soittamalla tiepalveluun tai korjaamoon. Muuta varoitusvaloon liittyvää tietoa voit etsiä esimerkiksi tästä blogista. Moottorin vikavalo on kuitenkin sellainen, joka on syytä ottaa tosissaan – jos merkkivaloa ei ota vakavasti, voi ongelma pahentua huomattavasti ja johtaa huomattavasti kalliimpaan korjaustoimenpiteeseen. Joskus moottorin merkkivalo voi syttyä hetkellisesti, jolloin huolta ei ole. Jos kuitenkin moottorin merkkivalo jää päälle, on syytä tutkia häiriötä huolellisesti. Moottorin merkkivalon syttyessä ajamista tulisi erityisesti välttää, mikäli

 • Auto kulkee tehottomasti tai nykien
 • Moottorin lämpötila nousee korkeaksi
 • Huomaat muuten ajaessasi poikkeavuutta moottorin toiminnassa.

Mistä aloittaa autohuollon tai autokorjaamon etsiminen?

Jos autosi hajoaa jonnekin matkalle, ensimmäisenä sinun tulee selvittää vakuutuksesi ilmoittama hinauspalvelu, jolla voit toimittaa autosi korjattavaksi (katso vakuutuksien ja yhtiön ilmoittaman korjaamon huomioiminen). Muussa tapauksessa voit aloittaa etsinnät tämän ohjeistuksen mukaisesti. Autohuollon etsimisen aloittaminen kannattaa ohjeiden lukemisen jälkeen aloittaa esimerkiksi Google Maps -palvelua hyödyntämällä. Google Mapsista voit etsiä lähimpiä autokorjaamoja ja -huoltoja hakemalla erikseen tiettyjä toimipisteitä palvelusta tai hakemalla hakusanalla ”autohuolto” tai ”autokorjaamo”, jolloin palvelu näyttää sinua lähimpänä saatavien toimipisteiden sijainnit – ja muuta hyödyllistä tietoa. Google Maps ei ole ainoa paikka, mistä etsiä tietoa mahdollisista autokorjaamoista. Voit aloittaa etsinnän myös esimerkiksi tarjouspyyntöjä kartoittavan palvelun, kuten AutoJerryn avulla. Näissä kuitenkin huomioitavaa on se, että usein tämän kaltaiset palvelut eivät etsi sinulle halvinta tai sopivinta palvelua, mutta tarjoavat kolme nopeimmin vastannutta autohuollon toimipistettä, joista voit valinnan tehdä itse. Joten jos siis haluat suorittaa toimipisteen valinnan perusteellisesti ja itse, suosittelemme seuraamaan tämän ohjeistuksen neuvoja.

Tarjouksen pyytäminen autokorjaamolta

Usein hyvän tarjouksen saa jo muutamalla tarjouspyynnöllä. Autokorjaamot tavoitat usein erillisen sivuilta löytyvän yhteystietolomakkeen avulla, tai suoraa soittamalla – monesti riittää, että kerrot tiivistetysti, mitä huolto koskee, ja ajoneuvosi rekisterinumeron. Ajoneuvosi rekisterinumeron avulla korjaamo voi tarkistaa yleistiedot, kuten merkin ja mallin ja ajokilometreihin sopivan huollon valmiiksi jo ennen kuin saavut korjaamolle. Jos päätät ottaa korjauksen tai huollon kyseisestä toimipisteestä, toimipiste voi tilata huoltoon vaadittavat varaosat jo etukäteen korjaamolle.

Mitä asioita huomioida tarjouksessa – muukin kuin hinta ratkaisee

Tarjouksissa monesti raha on tärkeää, mutta on syytä ottaa huomioon monia muitakin asioita. Esimerkiksi avoimuus, rehellisyys ja asiakkaiden aikaisemmat palautteet ovat usein hyviä mittareita autohuollon tai autokorjaamon laadun selvittämiseksi. Monesti julkisista palveluista löytyvillä arvosteluilla voit saada hyvän kokonaiskuvan löytämäsi autohuollon palvelusta ja sen luotettavuudesta.

Vakuutuksien ja yhtiön ilmoittaman korjaamon huomioiminen

Jos kyseessä on käynti autokorjaamolle vaurion tai mahdollisen vaurion vuoksi, on syytä heti ensimmäiseksi ottaa yhteyttä vakuutusyhtiöön. Usein ensimmäiseksi sinun tulee täyttää vahinkoilmoitus, jonka jälkeen pitääkin päättää, mihin viet autosi korjattavaksi. Usein vakuutusyhtiö suosittelee jotain tiettyä korjaamoa, mutta tämä ei tarkoita sitä, että sinun tulisi viedä autosi korjattavaksi juuri nimettyyn korjaamoon. Myöskään automerkkien takuuehdot eivät määrittele sitä, että autosi tulisi viedä juuri vakuutusyhtiösi määrittämään autokorjaamoon. Esimerkiksi jo EU:n ryhmäpoikkeusasetuksen mukaisesti auton omistaja saa vapaasti päättää, missä huollattaa autonsa ilman autonvalmistajan antaman takuun raukeamista. Sama pätee myös kolarikorjauksissa.

Merkkihuollon huomioiminen autokorjaamon valinnassa

Merkkihuollon erottaa muuten korjaamoista ja huolloista erikoistuneet toimintatavat ja materiaalit keskittyen juuri tiettyyn merkkiin ja esimerkiksi sen vaatimiin varaosiin, toimintatapoihin ja lisävarusteisiin. Merkkihuolloissa monesti keskitytään merkin suhteen pieniinkin yksityiskohtiin, kuten vaikkapa tiettyyn merkin kanssa käytettävään öljyyn. Tällöin hinta voi olla kalliimpi, mutta laatu sitäkin parempi. Laatu tulee muutenkin huomioida huollossa merkkihuollon suhteen, sillä merkkihuollon käytöllä voi olla huomattavaakin vaikutusta auton jälleenmyyntiarvoon. Tehtaiden hyväksymät menetelmät varmistavat autosi kunnon pysymisen jatkossakin erinomaisena.

Tarkista sijaisauton ja muiden palveluiden saatavuus

Huoltoa valitessa voi olla syytä tutustua myös lisäpalveluihin, kuten sijaisauton saatavuuteen. Tämä ei ole itsestään selvä lisäpalvelu korjaamolla, ja hinnoissakin voi olla suuriakin eroja korjaamojen välillä. Myös muut kulkuneuvot, kuten pyörät ovat mahdollisia vaihtoehtoja. Myös oikeiden varaosien käyttö on syytä tarkistaa, mikäli autossasi on takuuaikaa jäljellä!

Auton vienti korjaamolle

Jos toimitat autoasi huoltoon ilman sen suurempia korjaustoimenpiteitä, voit luonnollisesti toimittaa itse autosi korjaamolle tai huoltoon. Muussa tapauksessa turvaudu esimerkiksi vakuutuksessasi mainittuun hinauspalveluun. Kun tuot auton korjaamolle tai huoltoon, toimipisteen edustaja tekee kanssasi työmääräyksen autollesi tehtävistä toimenpiteistä. Tämä työmääräys toimii ohjeena sille, miten autollesi tulee tehdä korjauksen aikana. Mikäli huollon tai korjauksen aikana ilmenee lisätöitä myöhemmin mainittujen lainalaisuuksien puolesta, on korjaamolla tai huollolla velvollisuus ottaa sinuun yhteyttä ja sopia kanssasi mahdollisista lisätöistä ja niiden kustannuksista.

Kun korjaamo tekee tarvittavat työt ajoneuvollesi

Korjaamo tekee ajoneuvollesi yhdessä sopimanne korjaukset työmääräyksen mukaisesti. Korjaamo ottaa (ja korjaamon pitää kyseisessä tapauksessa ottaa) yhteyttä sinuun, mikäli • Työ kestää odotettua kauemmin • Työn kustannukset nousevat • Autostasi löytyy lisää korjattavaa, joka voi vaikuttaa esimerkiksi ajamisen turvallisuuteen Joskus korjaamo voi sopia kanssasi pienemmistä huoltotöistä huollon alkaessa, kuten pyyhkijänsulkien vaihtamisesta. Tällöin toimipisteen ei tarvitse ottaa sinuun erikseen yhteyttä huollon puolesta. Muista siis antaa yhteystietosi korjaamolle, jotta korjaamo saa sinuun tarvittaessa yhteyttä jos huollon aikana ilmenee ongelmia!

Huollon jälkeen huomioitavia asioita

Kun autollesi tehdyt toimenpiteet ovat valmiit, korjaamon tulee käydä työmääräys läpi kanssasi ja kertoa mitä autollesi on huollon aikana tehty ja mitä autossasi on huollettu tai korjattu. Tällöin voit maksaa autosi huollon kustannukset tai sopia maksujärjestelyistä korjaamon kanssa. Mikäli osapuolten välillä on epäselvyyksiä huollon suhteen, ohjeena ratkaisussa käytetään Autoalan kuluttajaneuvottelulautakunnan (AUNE) laatimia ja Kuluttajaviraston tarkistamia moottoriajoneuvojen korjausehtoja. Muista myös, että huoltosi on merkitty huoltokirjaan, jotta merkinnät pysyvät yhdenmukaisina autollesi tehtyjen töiden osalta. Toivottavasti tälläkin kertaa ajoneuvosi huoltokokemus sujui mutkitta – seuraavaksi voitkin kokeilla Shareway-palvelua autoillessasi ympäri Suomea!

Kokeile Shareway-sovellusta!

Toiveenne on kuultu, ja Shareway on nyt käytössä kaikkialla Suomessa! Voit lisätä jo parkkipaikkasi sovellukseen ja asettaa paikkasi vuokrattavaksi vaikka mökkiviikonlopun ajaksi, asuit sitten missä tahansa. Ole siis kaupunkisi ensimmäisten joukossa ansaitsemassa parkkipaikallasi, kun et sitä itse käytä!

Suurennettu mobiililaite, johon nainen nojaa.
 • Jo useita tuhansia käyttäjiä!

 • Voit ansaita jopa 600 € vuodessa!

 • Jo 250 lisättyä parkkipaikkaa!

 • Play Store
 • App Store

Meistä

 • Ota yhteyttä
 • Tarinamme
 • Ajankohtaista

Lataa sovellus!

Kokeile!

Shareway-palvelun käyttö ei maksa mitään - voit vuokrata paikkaasi ja tienata, maksat itse vain pysäköinneistäsi!

Kokeile

Y-tunnus: 3000007-9. Kauppakatu 39, 40100 Jyväskylä. © 2019 Shareway Oy