Shareway mahdollistaa parkkipaikkojen vertaisvuokraamisen helposti ja edullisesti

Pekalla on hyvä parkkipaikka

Naapurin Pekka tekee säännöllisesti iltavuoroa ja minä elän taas toimistoaikojen puitteissa. Toinen ero minun ja Pekan välillä on se, että Pekalla on hyvä parkkipaikka ja minulla taas ei ole paikkaa ollenkaan. Oletko Pekka? Vai oletko minä? Voisimmeko yhdessä luoda tilanteen, jossa molemmat hyötyvät?

Miksi en voisi parkkeerata Pekan paikalle

Asuminen Jyväskylän idyllisessä Lutakossa on vastannut melkein kaikin puolin odotuksiani. Vihreys, järven läheisyys, hyvät lenkkeilymahdollisuudet ja lyhyt matka keskustaan ovat asioita joita arvostan kotini läheisyydessä.

Olen ollut pitkään jonossa taloyhtiöni parkkipaikkaan, mutta tällä alueella ne eivät vapaudu kovinkaan jouhevasti. Olen siis ostanut asukaspysäköintiluvan, jolla voi parkkeerata mm. Schaumanin puistotieltä löytyville kiekkopaikkoille. Ei paha - ainakaan silloin kun sieltä paikka sattuu löytymään. Kiertäessäni kolmatta kertaa Schaumanin puistotietä, sopivaa parkkipaikkaa etsiessä, katselen kaihoisasti taloyhtiön edustaa jossa paikkoja on tyhjillään, mutta sinnehän minulla ei ole asiaa kun en ole sieltä paikkaa itselleni saanut.

Kaupungin tekemä tutkimus vahvistaa tekemäni havainnot, sillä asukaspysäköinnin käyttöaste on Jyväskylän keskusta-alueella vain 28-56% kellonajasta riippuen. Tämähän tarkoittaa sitä, että nuo paikat ovat keskimäärin puolet päivästä tyhjillään, mutta niihin minulla ole lupaa pysäköidä. Parkkipaikat eivät kulu, joten naapurin Pekka ei varmasti pahastuisi jos käyttäisin hänen parkkipaikkaansa silloin kun hän ei itse sitä tarvitse. Varsinkaan siinä tapauksessa, kun hän itse hyötyisi taloudellisesti siinä samalla.

Airbnb edelläkävijänä

Airbnb on ollut edelläkävijänä jakamistaloudessa asuntojen muodossa ja luonut uskoa, että me alamme olemaan valmiita jakamaan omistamaamme. Alusta, joka mahdollistaa tietyn resurssin omaavalle, meidän tapauksessa parkkipaikan omistajalle, helpon lisätulonlähteen vuokraamalla paikkaansa silloin kun ei itse sitä tarvitse. Ja toisin päin, autoilevalle ihmiselle mahdollistetaan pysäköinti helposti paikoissa, joissa vieraspaikat ovat hakusessa tai niitä ei edes ole.

Idea parkkipaikkojen vertaisvuokraamisesta ei ole uusi tai uniikki ja tähän soveltuvaa alustaa ovat monet jo ennen meitä yrittäneet tehdä. Miksi ne eivät ole saavuttaneet samanlaista suosiota, kuin aikaisemmin mainittu Airbnb? Jotta sovellus toimii, tarvitaan parkkipaikkoja ja niiden käyttäjiä - volyymibusinestä. Parkkipaikan tarve tulee usein äkillisesti ja se pitää löytyä nopeasti - käyttäjien tarpeiden huomiointi. Lisäksi vuokraamisen ja vuokralle laittamisen tulee olla helppoa ja tehokasta - käytettävyys.

Aikaisemmista toimijoista oppineena aloitamme toimintamme paikallisesti loppukäyttäjät huomioiden, jotta voimme todistaa palvelun toimivuuden siellä missä olemme omakohtaisesti ongelman todenneetkin. Syksyn virallinen lanseeraus lähenee, me odotamme että pääsemme käyttämään palvelumme - odotatko sinä?

Tilaa uutiskirje